روغن دی او پی

Drag to rearrange sections
Rich Text Content
روغن دی او پی (به انگلیسی : dioctyl phthalate) ، که با مخفف DOP معروف و شناخته شده است. یکی از اصلی ترین و مهم ترین ، نرم کننده های پی وی سی است. که کاربرد زیادی در صنعت کفش، چرم سازی، پلاستیک سازی و... دارد. در ادامه به معرفی بیشتر این محصول ، خواص ، ویژگی ، آنالیز ، جایگزین و کاربرد آن می پردازیم.

روغن دی او پی چیست ؟

روغن دی اوپی یا دی اکتیل فتالات (DOP) ، یک ترکیب آلی با فرمول C6H4 (C8H17COO)2 است. دی او پی ، مایعی شفاف ، بی رنگ و چسبناک با بوی خفیف (بدون بو) است. محلول در اتانول، اتر ، روغن معدنی و اکثر حلال های آلی است. غیرقابل نفوذ با آب، در برابر هیدرولیز و فعالیت اکسیژن هوا مقاوم است.

کاربرد

DOP یک ماده شیمیایی مهم تجاری است که بیشتر به عنوان جزئی از مخلوط مواد شیمیایی مشابه به نام استرهای فتالات ساخته می شود. مخلوط ها به پلی وینیل کلرید و سایر پلاستیک ها اضافه می شوند تا انعطاف پذیر شوند. پلاستیک های حاوی دی اکتیل فتالات (dioctyl phthalate یا دی او پی DOP) برای اقلام مصرفی خانگی و محصولات ساختمانی استفاده شده است. همچنین در کفپوش و کاشی فرش ، خط کشی های استخر ، مخروط ترافیکی ، دستکش وینیل ، شیلنگ ها و کفش کاربرد دارند. سایر کاربردهای dop عبارتند از :
  • مصالح ساختمانی
  • محصولات برقی و الکترونی
  • مبلمان
  • محصولات مراقبت شخصی
  • محصولات پلاستیکی و لاستیکی (در تولید اسباب بازی و شیلنگ ها کاربرد دارد. زیرا این ماده موجب انعطاف پذیری و مقاومت بالای این محصولات می شود)
  • درزگیر (Sealers)
  • واشر (Washers)
  • پوشش (Coatings)
  • در تهیه چسب (Adhesives)
  • گرانول سازی
  • نوار دور شیشه
  • نرم کننده PVC
  • اجزا کاغذ و مقوا
  • کابل سازی (در تولید کابل های برق کاربرد دارد. زیرا dioctyl phthalate موجب انعطاف پذیری و مقاومت بالای محصول در برابر سرما و گرما و فشار می شود)
  • در تولید اسباب بازی
  • در صنعت رنگ
  • در صنعت نساجی (پارچه)
  • در صنعت کفش (در تهیه کفی کفش و بخش های نرم آن کاربرد دارد)
  • در صنعت چرم مصنوعی گالینگور
  • در توپ سازی
  • نرم کننده
  • در تهیه و تولید چسب

ویژگی روغن دی او پی

دی اکتیل فتالات ، یکی از اساسی­ ترین نرم کننده­ های پودر گرانول PVC است. این محصول دارای ویژگی مختلفی دارد. این ویژگی های عالی و خوب شامل موارد زیر است.
  • قابلیت پلاستیکی شدن
  • نوسانات کم
  • مقاوم در برابر نور ، آب و هوا
  • اثر نرم کنندگی
  • استحکام بالا
  • انعطاف پذیری
  • در برابر هیدرولیز و فعالیت های اکسیژن موجود در هوا مقاوم است.
دی اکتیل فتالات (DOP) یک ترکیب آلی با فرمول C6H4 (C8H17COO) 2 است. DOP متداول ترین رده فتالات است که به عنوان پلاستیزر استفاده می شود و تقریباً ۵۴ درصد از سهم بازار را در سال ۲۰۱۰ به خود اختصاص داده است. این مایع چسبناک بی رنگ در روغن محلول است ، اما در آب حل نمی شود. DOP یک ماده شیمیایی با میزان تولید بالا است. DOP یکی از پلاستیزرهای بسیار پرکاربرد در پردازش پلاستیک است. این ترکیب خواصی مانند بهره وری بالا ، فراریت کم ، مقاومت در برابر اشعه ماورا بنفش ، ضد آب ، مقاومت در برابر سرما داشته و همچنین ویژگی الکتریکی و نرمی خوبی دارد. از دیگر خواص آن می توان به نقطه جوش ۳۸۶ ، گرانروی cp 80 ، نقطه ذوب -۵۰ ، ضریب شکست ۱.۴۸۳۱.۴۸۶۲۰ ، نقطه اشتعال ۱۰۹ ، وزن مخصوص ۰.۹۸۶ ، تراکم بخار ۱۳.۵  اشاره کرد.

خواص

  • رنگ روشن
  • بی بو (همواره در صنعت گرانول از مواد افزودنی استفاده می کنند، که دارای بوی بد هستند. خوشبختانه روغن دی او پی بی بو است. این خواص خوب و عالی موجب استفاده این محصول در صنعت گرانول شده است)
  • نامحلول در آب و محلول در روغن های معدنی (دی او پی به راحتی در روغن های معدنی حل می شود. بنابراین این محلول در ترکیب با سایر روغن ها مشکل ایجاد نمی کند)
  • آتش زا است (قابل احتراق)
  • فرمول شیمیایی : C24H38O4
  • جرم مولکولی : 390.564 گرم بر مول
  • چگالی : 0.99 گرم بر میلی لیتر (20°C)
  • نقطه ذوب :  50-  درجه سانتیگراد (58- فارنهایت ، 223کلوین)
  • نقطه جوش : 385 درجه سانتیگراد (725 فارنهایت ، 658 کلوین)

روش تولید

دی اکتیل فتالات ، در یک راکتور مجهز به همزن در مجاورت کاتالیزور با دو ماده اولیه ۲-اتیل هگزانول و انیدرید فتالیک تولید می ­شود. مراحل تولید DOP شامل مراحل زیر است.
  • از استریفیکاسیون بازیابی الکل مازاد
  • صاف کردن محصول

جایگزین روغن دی او پی

موارد زیر جایگزین مناسبی برای روغن کمکی DOP هستند.
  • استفاده از نرم کننده ها (این پلاستی سایزر در مقایسه با DOP از امتزاج پذیری بالایی برخوردار اند. علاوه بر این، مهاجرت به سطح کمتری نسبت به DOPدارند)
  • LVP (یک نوع پلاستی سایزر مناسب برای پی وی سی است. مزایای این محصول در مقایسه با DOP عبارتند از : ویسکوزیته پایین و قیمت مناسب آن می باشد)
سرانه تولید سالانه روغن دی او پی در جهان  به طور متوسط مصرف سالانه دی او پی 3 میلیارد کیلوگرم در جهان است. که بازاری پر رونق و پرسود را به خود اختصاص می دهد. البته این امر در صورتی امکان پذیر است که از یک مکانیزم دقیق مهندسی شده و زنجیره تامین مدیریت شده در تولید و همچنین معماری اصولی خط تولید کارخانه استفاده کنیم.

msds

در زیر برخی از نکات نوشته شده در برگه اطلاعات ایمنی DOP آورده شده است.

چشم : در صورت تماس دی او پی با چشم سریعا لنزها را از چشم خارج کنید. و بلافاصله چشم را حداقل به مدت 15 دقیقه با آب فراوان شست و شو دهید. در صورت بروز التهاب به پزشک مراجعه نمایید. پوست : در صورت تماس با پوست ، پوست را با آب و صابون فراوان شست و شو دهید. و در ادامه آن را با نرم کننده شست و شو دهید. در صورت سوزش و التهاب فورا به پزشک مراجعه کنید. استنشاق : در صورت استنشاق ، آن را در هوای تازه قرار دهید. در صورت عدم تنفس به فرد تنفس مصنوعی بدهید. در صورت تنفس دشوار ، به فرد اکسیژن بدهید. و به پزشک مراجعه نمایید. بلع یا نوشیدن : در صورت نوشیدن یا بلعیدن روغن دی او پی استفراغ ایجاد نکنید ، مگر اینکه توسط پرسنل پزشکی به شما دستور داده شود. هرگز چیزی را از طریق دهان به فرد بیهوش ندهید. لباس های تنگ مانند یقه ، کراوات ، کمربند یا کمر را شل کنید. در صورت بروز علائم به پزشک مراجعه نمایید.

آنالیز روغن دی او پی (DOP)

مطالب نوشته شده در جدول آنالیز dop در زیر آورده شده است.
Test Method Unit of measure Specification Limits Specification Limits Test Description
----- ----- max min
----- ----- 20 ---- (color (APHA
----- ----- 0.989 0.983 ℃ Specific gravity at 20/20
----- ----- 0.02 ----- Acid Value
----- ----- 290 284 Ester Value
----- ----- 1.488 1.482 (Refractive index (nD25
----- wt% 0.07                      ---- Heat loss
----- wt% ---- 400000000000 (℃volume resistance(at 30

خطرات روغن دی او پی

خطرات فتالات و DEHP فتالات ، خانواده ای از مواد شیمیایی صنعتی که برای نرم کردن پلاستیک پلی وینیل کلراید (PVC) و به عنوان حلال در مواد آرایشی و سایر محصولات مصرفی استفاده می شود ، می تواند به کبد ، کلیه ها ، ریه ها و سیستم تولید مثل آسیب برساند. روغن کمکی سرطان زا است ؟  دی آمونیل فتالات (DINP) می تواند منجر به رشد تومور در کبد ، طحال و کلیه های حیوانات شود و می تواند بر رشد کودکان متولد نشده تأثیر بگذارد. و ممکن است باعث سرطان در انسان شود.

سرانه تولید سالانه روغن DOP در جهان

میزان تولید روغن Dop، دی اکتیل فتالات، dioctyl phthalate در جهان تقریبا سه میلیارد کیلوگرم درسال می باشد که بازاری بکر و سرشار از سود می باشد البته به شرطی که از یک مکانیزم دقیق مهندسی شده و زنجیره تامین مدیریت شده در تولید و همچنین معماری اصولی خط تولید کارخانه بهره مند باشید.

rich_text    
Drag to rearrange sections
Rich Text Content
rich_text    

Page Comments